Français English Català Castellano
Volta al Cadí - Moixeró 1


ampliar plànol de la ruta
 

23h 50 '
222,3 Km
6.180 m

 


La Seu d'Urgell - Fórnols

6h 20 '
53,2 Km
1.820 m

 

Aquest tram del circuit es caracteritza pel desnivell, que ens permetrà assolir la carena del Cadí. La seva duresa, però, quedarà compensada pels quilòmetres d'asfalt, gairebé els mateixos que de terra, i sobretot pel paisatge excel·lent de què gaudirem. Sortim de la Seu d'Urgell per la carretera local que puja a Cerc. Poc després ens desviem a la dreta en direcció al Ges i el mirador de la Trava, un dels millors de l'Alt Urgell. Perdem un xic d'altitud per baixar a Adraén i a continuació agafem una pista costeruda a l'esquerra que en successives llaçades ens permet pujar a la collada del Pelat i el Pradell, on trobem una tanca metàl·lica, i la carena culminant del Cadí, a 2.320 m d'alçària. La vista és extraordinària. Davallem per la mateixa pista fins a la desviació i seguim la carretera fins al coll de Bancs i Fórnols, ja dins la vall de Lavansa..

 


Fórnols - Bagá

6h 30
61 Km
1545 m

 


La segona etapa és la més llarga i la que té, alhora, més recorregut per pista de terra. Tanmateix, té un desnivell en descens considerable. A Fórnols, anem per la carretera fins a la desviació a l'esquerra de Cornellana, d'on surt una pista que segueix el torrent de Ribanegra fins al coll de Jovell, entre el vessant sud del Cadí i el rocós Cadinell. D'aquí baixem per la mateixa pista a Josa, on enllacem amb la carretera local que va a Gósol. Però no hi arribarem, ja que al pont de Cerneres ens desviem a l'esquerra per altra pista, al principi planera i després costeruda i pedregosa, que ens deixa al Collell, on entrem al Berguedà. Aquí agafem una altra pista a la dreta, que per inclinació suau en descens ens porta a l'espectacular mirador de Gresolet, davant mateix del Pedraforca, i ja asfaltada a Saldes. Anem ara per la carretera fins després del pont de Saldes, on ens desviem a l'esquerra per una pista que baixa a la riera de Gresolet i el santuari homònim per enfilar-se després al coll de Bauma. D'aquí, en descens moderat, va al coll de la Bena i s'endinsa en la vall del Bastareny per baixar a Bagà.

 

Bagá - Martinet

5h 48'
56 Km
1.520 m

 


Aquesta etapa no és tan forta com l'anterior i esdevé la més equilibrada, tant pel que fa al desnivell com als quilòmetres de terra i asfalt. Sortim de Bagà per la carretera del coll de Pal, que deixem a l'Hospitalet de Roca-sança per agafar una pista a l'esquerra, amb bon panorama del rocós vessant meridional del Moixeró, que s'enfila al coll de la Gavarra, el refugi de Rebost i la collada de la Bòfia, on enllaça amb la carretera anterior. Creuem el coll de Pal i entrem a la Cerdanya. L'asfalt dura fins a l'estació d'esquí de Coll de Pal, on la carretera esdevé una pista de terra que voreja en descens la muntanya de la Tosa. Deixem a la dreta una desviació que va a la Molina i passem pel coll de la Mola, on la pista baixa a la pleta de les Vaques i la carretera de la Molina a Masella. Sense dirigir-nos a aquesta darrera estació d'esquí, baixem per una pista al bosc de la Pleta i les Deveses, on enllacem amb la carretera de Masella a Alp, població que tenim a pocs minuts a la dreta. En sortim en direcció a Das, però sense agafar la carretera, sinó un camí alternatiu a l'esquerra. Quan som a Das, aleshores sí seguim la carretera fins a la desviació d'Urús, a l'esquerra. Creuem el poble i continuem per una estreta carretera asfaltada que ens porta a l'Àrea del Túnel del Cadí i Riu de Cerdanya. La mateixa carretera ens baixa a Pedra i Bor. Poc després ens desviem a l'esquerra per una pista que passa pel Molí d'en Pons i cal Pons, on esdevé asfaltada fins a Talló i Bellver de Cerdanya. Aquí agafem la carretera de Pi. Passem per la font dels Cucs i als pocs metres, desviació a la dreta que per una pista de terra enllaça amb la carretera de Pi a Olià i Nas. Girem a la dreta per anar a Santa Eugènia, on seguim també a l'esquerra un camí ample que ens duu prop de cal Piltre. Enllacem amb la carretera de Santa Eugènia a Montellà. Travessem el torrent de Ridolaina, arribem a Montellà i per una carretera més ampla baixem a Martinet.

 

Martinet - La Seu d'Urgell

5h 48'
56 Km
1.520 m

 


Per acabar tenim el tram més curt i suau, però gens menyspreable, ja que en dues terceres parts és de terra. Parem atenció, quan puguem, al magnífic panorama de la paret nord del Cadí. De Martinet, anem a la desviació de Montellà i poc després la d'Estana i Bastanist, on no hem d'anar. Quan hem creuat el torrent del Cabiscol, ens desviem a la dreta per una pista estreta que passa per l'estret de Mollet i, entrant a l'Alt Urgell, va a les cases dels Arenys. Aquí agafem la carretera local que puja a Toloriu. Deixem Bar a l'esquerra i arribem a Toloriu, on seguim una altra pista que s'enfila al coll de Jou i baixa pel torrent de la Fenella a Arsèguel. Quan hi som, seguim cap a l'esquerra la carretera local que recorre la vall. A partir de la desviació a l'esquerra de Cava, on no anem, ens enfilem en llaçades a Ansovell i, per una altra pista, al santuari de Boscal, amb un panorama sensacional del Cadí. Una pista planera voreja la serra pel vessant nord, volta el turó dels Castellassos i arriba al coll de Vanses, des d'on baixa per la valleta de Toscarre al bosc de Bentanacs, on enllaça amb la carretera d'Ortedó a la Seu d'Urgell. La seguim cap a l'esquerra, en sentit descendent, passant per Cerc, fins a la Seu, punt de sortida i arribada.