Franšais English CatalÓ Castellano
Després de pedalar

La majoria de les rutes surten del Parc del Segre, la gran infrastructura esportiva que va acollir les proves d'aigües braves dels jocs del noranta-dos. Avui és un centre on els esportistes de més nivell, els aficionats i els que busquen una estona de lleure i emoció hi poden trobar activitats a mida: piragües, ràfting, hidrospeed.... Hi ha dos canals d'aigües braves i un d'aigües tranquil.les, bar-restaurant, passejos a l'ombra i d'altres serveis.

Dimarts i dissabte a la Seu, dissabte a Oliana i diumenge a Organyà s'hi celebra el mercat, una activitat mil.lenària que combina tradició i modernitat. És l'ocasió per veure què és el que produeix la terra a cada època de l'any. Xicoies i timons, carreroles i murgues: fruites, herbes, bolets i tot el que sigui susceptible de ser venut i comprat. La Fira de Sant Ermengol, que es celebra a la Seu el tercer cap de setmana d'octubre, s'ha especialitzat en les produccions de formatges artesans pirinencs, però hi ha mil articles més. La fira d'Organyà -per Sant Andreu, el darrer cap de setmana de novembre- recorda el temps en què la vila fou un dels centres comercials del Pirineu, sobretot pel que feia a la compravenda de bestiar. A Oliana també tenen la seva fira, la de Tots Sants.

L'entorn natural té al Parc Natural del Cadí-Moixeró el seu aparador més espectacular. Entre boscos de pi roig i pi negre, el soroll percussiu del picot negre -l'ocell que ha estat pres com a símbol del parc- i els salts vertiginosos d'isards i cabirols, la zona protegida més gran de Catalunya és una reserva natural de primera divisió. A la resta de la comarca també hi ha espais de gran interès natural, una varietat de paisatges i entorns que ens permeten passar, en poca estona, d'ambients alpins al prepirineu més sec i aromàtic.

El patrimoni arquitectònic és també un dels al.licients de la passejada tranquil.la. Hi ha els grans monuments -la catedral de la Seu, el monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, Sant Climent de Nargó. També hi ha les petites esglésies rurals, d'un romànic esvaït i fràgil però ple d'encant. I, per tot arreu, els exemples dels arquitectònics dels usos constructius tradicionals, visibles a cada racó dels pobles, diferents a cada vall, adaptats als materials i al clima, un exemple perfecte de l'adequació al medi de muntanya.