Franšais English CatalÓ Castellano
Volta a Gavarra

ampliar plànol de la ruta
 

Itinerari llarg i variat per una zona solitària però d'una bellesa corprenedora, per l'obaga de la serra d'Aubenç, el Pla de Tolustre i el canó de Valldarques.

4h 43'
47'2 Km
1300 m

 

L'itinerari proposat és llarguet i difícil.
Es pot fer amb una bona preparació física, i permet travessar una sèrie de paratges d'un gran interès cultural i paisatgístic, indrets generalment solitaris però bellíssims, en bona part per l'obaga de la serra d'Aubenç. Comencem a Nargó, per prendre la carretera que va en direcció a Isona. Trobarem a l'esquerra l'església vella de Sant Climent, un dels monuments més impressionants de la comarca.

A l'alçada de les Masies ens desviarem per agafar la pista que porta a la casa de l'Oliva i al despoblat d'Aubàs. Sota de la Torre del Duc, la gran roca que presideix tot el canó de Valldarques, la pista continua per l'obaga del canó de Valldarques. Passem per sota de les runes de Santa Maria de Remolins i per diversos exemples de la molt personal arquitectura de la zona.

Després d'una estona de pujada sortim a la carretera asfaltada que, en direcció sud, ens porta fins a Gavarra. Val la pena aturar-s'hi una estona: les cases amb pesats de pedra, el castell, la vista de les planes de la Noguera i l'Urgell.

Des d'allí baixem a la Font d'Isot, on hi havia hagut una comanda dels Hospitalers, des d'on pugem fins al Pla de Tolustre: una gran extensió plana, voltada de muntanyes, amb cases senyores avui perdudes. Ens rebran les runes de l'Església Rònega. Travessarem el Pla en direcció nord, per tornar a baixar a l'obaga de Valldarques i, des d'allí, la pista que ens torna a portar a Aubàs, i avall que fa baixada.