Franšais English CatalÓ Castellano
Estamariu - Calvinyà

ampliar plànol de la ruta
 

Recorregut llarg i amb molt desnivell, que s'enfila pel terme d'Estamariu per passar als boscos i pastures del d'Arcavell, ja a la vall del Valira. El retorn es fa per Calbinyà.

4h 20'
46,5 Km
950 m

 

Aquesta ruta, que és llarga i una mica exigent, ens farà recórrer una gran varietat de paisatges, des de les planes de la ribera als boscos i les pastures d'alçada.

El primer tram és el que discorre a la vora del Segre pel camí d'Alàs. Una mica més enllà -per la carretera N-260- trobarem la trenca que puja a Estamariu i Bescaran. L'ascens és suau i és recompensat per les vistes sobre Alàs i Torres, i, més endavant, sobre la Seu. Passarem pel costat de les bordes que hi ha al peu d'Estamariu, i, sobretot, de l'església vella de Sant Vicenç. A mesura que anem guanyant alçada, tindrem una bona perspectiva del poble: cases atapeïdes sobre un turonet i un conjunt de feixes admirable.

Deixarem la carretera per prendre una pista que es va enfilant cap als cortals -les bordes- d'Estamariu. A partir dels 1400 metres d'alçada ja hi trobem bosc. Quan vegem la trenca haurem deixat el terme d'Estamariu per passar al d'Arcavell. El camí ja és més pla, i ens deixarà aviat a les bordes de Boloriu. La panoràmica s'obre cap a les valls de Sant Joan, el Ras d'Ars, el pic del Salòria.
La pista ens portaria a Arcavell, però en prendrem una que surt a l'esquerra i que, pel coll de Jou, ens acosta a Calvinyà, amb bones vistes sobre la vall del Valira. De Calbinyà a la Seu, tot baixada: sota el poble i a la dreta, si ens hi fixem, veurem el campanar mig enrunat de Santa Margarida. Un record del poble vell.