Franšais English CatalÓ Castellano
Arfa - Castellciutat

ampliar plànol de la ruta
 

Recorregut fàcil, amb algunes pujades al tram final, que passa per les dues riberes del Segre i permet contemplar l'espinada de turons que hi ha al cor de l'Urgellet.

1h 14'
12,3 Km
135 m

 

El primer tram de la ruta, fins arribar a Arfa, segueix l'itinerari 13.
A Arfa, en comptes de continuar en direcció al Pla, travessarem el Segre per un pont d'origen medieval, i que és un dels pocs supervivents dels aiguats de l'any 1982. A partir d'aquest punt ja anem tornant. Deixem a l'esquerra el turó damunt del qual hi ha el poble de Montferrer, una antiga possessió del bisbe d'Urgell, on hi va posar un castell per vigilar les anades i vingudes dels vescomtes de Castellbò.

Deixarem la ribera per enfilar-nos pels carrers d'una urbanització. Anem guanyant vista sobre les muntanyes de Nabiners i la Coma i també sobre el Mesclant de les Aigües, el punt on conflueixen Segre i Valira. Anirem pujant fins arribar dalt de la carena. Una baixada molt pronunciada ens porta al Coll de Ciutat -o de la Llengua de Serp, com també es coneix. Anem passant per la vora d'unes antigues instal.lacions militars -la Ciutadella-, que es van començar a construir cap a la fi del segle XVII per protegir el castell de Ciutat. Avui hi ha una escola de turisme.

Arribem a Castellciutat, dominat pel castell, que va ser l'antiga residència dels comtes d'Urgell i, més tard, la fortificació més important del vescomtat de Castellbò, que fou transformada en una fortalesa moderna per l'enginyer italià Ambrosio Borsano, el 1692. Per la palanca de Ciutat arribarem al sector més occidental de l'eixample de la seu, per tornar al punt de partida.