Français English Català Castellano
Alàs - les Peces

ampliar plànol de la ruta
 

Un ascens fàcil a un dels millors miradors de l'Urgellet. Un passeig amb una mica de pujada al final, que ens deixarà al peu d'una de les esglésies amb més personalitat de la comarca.

1h 27'
14,6 Km
230 m

 

La primera part del recorregut segueix la ruta número 11. En passar la palanca d'Alàs prendrem la carretera que puja directament fins al poble. Després de deixar la plaça -on hi ha una font- comença la pista que porta a les Peces i a Banat. L'ascens és suau, entre antigues feixes, avui abandonades, i a mesura que anem avançant guanyem vista sobre la ribera.

Dalt del serrat hi trobem l'església de Santa Maria de les Peces, que ha estat ben visible, retallada contra el cel, durant gairebé tot el trajecte. És un temple romànic, amb un campanar truncat i un absis de planta semicircular, d'una nau, amb una ampliació moderna a la part sud. És un punt de gran devoció per a la gent d'Alàs i de Torres -el poble que queda just al davant, a l'altra banda de Segre: al cap del poble hi ha restes d'un castell que fou propietat del bisbe d'Urgell i controlava l'entrada als seus dominis. La porta que hi ha a la part nova és, precisament, per on entraven els fidels que venien de Torres.

A llevant veiem el Forat de la Seu, l'estret que separa l'Urgellet del Baridà. El retorn el farem per l'altra banda del riu, i travessarem el Segre per la palanca de la Seu.